Nick is Project Manager

Nick Bartels is begonnen als Project Engineer en nu Project Manager. Hij werkt 7 jaar bij Frames. Als Project Manager begeleidt hij drie Project Engineers, die op hun beurt weer één of meerdere projecten leiden. “Elke dag is anders”, zegt Nick.

Nick Bartels
 
“Ik heb aviation (vliegtuigtechniek, red.) gestudeerd. Eigenlijk wilde ik piloot worden, maar ik ben afgewezen op mijn oog-voetcoordinatie. Na mijn studie ben ik korte tijd snowboardleraar geweest. Ook heb ik in de bouw gewerkt, maar daar vond ik niet de uitdaging die ik zocht. Ik was op zoek naar afwisseling en avontuur! Bij Frames vond ik die wel.”
 
Paste je studie wel bij Frames?

"Ik heb gesolliciteerd als Discipline Engineer, om tekeningen te maken. Maar de Business Unit Manager vond me daar helemaal niet geschikt voor. Hij meende dat het begeleiden van projecten meer bij me zou passen: communiceren, de 'kar trekken', dingen regelen, onderhandelen, inkopen. Terwijl hij dat vertelde werd ik steeds enthousiaster."
 
Sterk dat hij dat in je herkende…

"Ja, de eerste 10 minuten gingen over tekenaar, daarna hebben we het alleen nog over projectbegeleiding gehad. Twee weken later startte ik als Project Engineer."
 
Wist je wat je te wachten stond?

Nick denkt even na: “Ehm…nee,  en bij Frames word je wel een beetje in het diepe gegooid. Het was allemaal nieuw voor me, maar ik heb wel voldoende begeleiding gehad om de 'achtbaan' te overleven."
 
Achtbaan..?

"In projecten gaat het vaak alle kanten op. De klanten zijn veeleisend. Ik kwam eens op het werk en de inspecteur bleek op de dag van de inspectie ziek te zijn. Toen hebben we het gewoon zelf opgelost. In plaats van ‘s avonds thuis eten stond ik in Engeland bij een leverancier op de stoep. Ik had wel zoiets van “dat kan allemaal maar”; avontuur dus, spanning. Ja, dat vond ik leuk."
 
Hoe ziet je gemiddelde dag er uit?

"De dag begint met werkoverleg of een scrumsessie. Wat gaan we doen?  Wat verwachten we van elkaar?  Wat is er gisteren gebeurd? Ik geef feedback en kijk of de voortgang goed is. Verder zijn er altijd inkopen die gedaan moeten worden. Die moet ik goedkeuren en er voor zorgen dat we de contracten naleven. Inspecties moeten plaatsvinden en geregeld worden. En uiteraard moet de klant op de hoogte blijven van de voortgang."
 
Wat vind je het leukste?

"De afwisseling en het internationale karakter. Dat was zo zeven jaar geleden en dat is nog steeds zo. Je werkt met veel verschillende mensen, met andere culturen, en telkens andere projecten.
Een keer was ik in Brazilië voor een eerste afspraak met een klant. Pas om half 10 kwam ik aan. Ik voelde me rot dat ik een half uur te laat was. Maar in plaats van dat ze er allang zaten heb ik nog anderhalf uur op de klant zitten wachten! Om half twaalf kwamen de laatste mensen binnenlopen, om 12 uur was het lunchtijd en werd het werk neergelegd. Dat zijn cultuurverschillen waarvan ik echt met m’n oren stond te klapperen!"
 
Waar moet je sterk in zijn als Project Manager?

"Je moet communicatief vaardig zijn. En je moet het overzicht kunnen behouden; beslissingen kunnen en durven nemen; kunnen samenwerken.
Deels zit dat gewoon in me. Met mensen omgaan vond ik altijd leuk. Tijdens mijn opleiding voelde ik me al niet echt de techneut. Beslissingen nemen heb ik wel geleerd. Een beslissing treft een hoop mensen en het gaat om veel geld. Maar ook daar wen je aan."
 
Met wie werk je allemaal samen?

"Eigenlijk met het hele bedrijf: Quality Control, Engineering, de Manager Projects, de Business Unit manager. Dat klinkt als veel lagen, maar het voelt heel plat. Je loopt zo bij iemand binnen. Sommige managers zitten gewoon op de afdeling. Iedereen is heel bereikbaar. 'A family of oil & gas solutions', dat herken ik wel, ja.
 
Nick Bartels met collega's

Je mooiste ervaring?

"Als je een skid op de boot of de vrachtwagen ziet gaan, denk je nog eens terug aan alle hektiek van het project. Dat vind ik altijd een uniek moment, dat je het dan toch samen allemaal geflikt hebt.
 
Een keer moest een Chemical Injection pakket naar een haven in Maleisië worden vervoerd. Ik reed met de volgwagen mee over een heel smal weggetje. De bomen hingen over de weg heen, en botsten voordurend tegen ons pakket, en takken en bladeren werden meegesleept. Op de volgende, iets grotere weg, vormden tientallen over de weg hangende telefoonleidingen en elektriciteitskabels het obstakel. Een begeleider duwde al die kabels met een stok omhoog zodat het pakket er onderdoor kon. Op een gegeven moment belt mijn Business Unit manager op om te vragen hoe het ging, net toen het transport een flink aantal telefoondraden met zich meetrok. 'Ik bel je zo even terug!', antwoord ik. Maar we reden gewoon door, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.
 
Ook ben ik eens in een helikopter bij een klant beland. Het was in Monaco. We vlogen op Nice. We wilden in één dag heen en weer, maar op die route staan vaak lange files. Het was dus voordeliger om de helikopter te pakken. Zeker omdat ik ooit piloot wilde worden vond ik dat een gedenkwaardige belevenis."
 
Kom je vaak in het buitenland?

"Ik heb KLM Gold haha! Ongeveer eens per maand, denk ik, meestal voor één of twee dagen. Je hebt in ieder geval geen tijd om een jet lag te krijgen haha."
 
Je werkt nu al best een tijd voor Frames. Hoe zie jij je toekomst?

"Voorlopig zie ik me zeker nog voor Frames werken. Frames stimuleert je constant om je verder te ontwikkelen. Ze betrekken je bij veranderingen in het bedrijf. Voor de komende 3 tot 5 jaar zie ik voldoende uitdaging in mijn rol als Project Manager. Maar ik ben overtuigd dat ik me ook daarna kan blijven ontwikkelen bij Frames. Er zullen steeds weer nieuwe mogelijkheden zijn."