Ferdi is Design Engineer

Ferdi Jansen is Design Engineer en werkt iets meer dan een jaar voor Frames.

Ferdi Jansen
 
Hoe was je start bij Frames?

"Die was best spectaculair. In mijn eerste maand vloog ik al naar een kick-off meeting in Brazilië. Een week nadat ik begon startte een project voor de P75- en P77-boten van Petrobras. Ik was direct verantwoordelijk voor bepaalde ontwerpstappen en werd dus meteen in het diepe gegooid. Gelukkig kon ik meelopen met een iets ervarener Design Engineer, en veel vragen stellen aan collega’s. Mensen nemen echt de tijd voor je. Maar uiteindelijk moet jij het maar bedenken en de kar trekken. Je krijgt dus direct veel verantwoordelijkheid. Wat dat betreft heeft Frames ook veel vertrouwen in jou. Voor mij was het een hele uitdaging maar daar houd ik van. Wat dat betreft past Frames wel goed bij mij."
 
Hoe ziet een normale dag van jou eruit?

"Meestal begin ik iets vroeger dan de collega’s om me heen, rond half 8. Met mijn mail begin ik. Als ik op een project werk kijk ik vervolgens naar wat er moet gebeuren. Welke taken staan open? Wat moet er nog ontworpen worden? Moet er iets naar de klant gestuurd worden? Is er iets teruggekomen van de leveranciers? Bepaalde documenten moet je controleren. Daar geef je commentaar op en dat kan dan weer terug naar de klant of leverancier. Maar je bent ook bezig met simulaties en simulatieprogramma’s. Ik ben echt bezig met ontwerpen en kijk daarin vooral naar de uiterste limieten voor het systeem. Want daarop baseer je uiteindelijk wat in de fabriek gemaakt wordt."
 
Wat vind je het leukste aan je werk?

"Inmiddels zit ik niet meer op de projectenafdeling, maar boven, bij sales. Dat bevalt me goed. Het is divers, je krijgt veel verschillende dingen die je in korte tijd moet ontwerpen. Een project heeft een looptijd van een jaar of langer. Nu moet ik vaak iets in een week opleveren. Zo krijg je veel verschillende dingen op je af van wat de klant wil. Eerst is dat vaak een grove inschatting, daarna ga je meer de diepte in: wat zit er in die vaten, hoeveel kleppen, hoeveel pijpleiding hebben we nodig? Daar leer ik veel van.
 
Verder spreekt de verantwoordelijkheid me erg aan. Die is behoorlijk groot. Wat jij ontwerpt, wordt uiteindelijk gebouwd. Daarbij gaat het ook om veiligheid. Het moet allemaal goed in elkaar zitten, want er gaan mensen aan werken. Hun veiligheid moet je wel kunnen garanderen. Maar je krijgt ook veel vrijheid. Met die vrijheid en verantwoordelijkheid kun je lekker bezig in het gebied wat jij leuk vindt."
 
Met wie werk je vooral samen?

"Vooral met andere Process Engineers. Dat is een groep mensen van in de twintig tot begin dertig. Veel jonge gasten en een hoop lol dus, maar er wordt ook echt gewerkt. Daarin is iedereen behoorlijk kritisch naar elkaar. Dat vind ik wel goed.
 
Als je eenmaal in een project gaat werken krijg je ook veel te maken met de Project Engineer, die het project managet. Ik merkte dat het ook belangrijk is om goed te communiceren met andere disciplines, zoals de Design Engineers van de mechanische of electrische afdeling. Dat wordt nogal eens onderschat. Wat jij beslist kan veel impact hebben op wat zij doen. Je moet goed kunnen samenwerken. Dat is wel één van de competenties die je moet hebben als Frames-medewerker.

Ferdi op de werkvloer
 
Verder is het vooral erg gezellig. De lunch eet je samen met je directe collega’s of anderen die je tegenkomt. Daarna  doen we meestal nog een lunchloopje haha. Even lekker naar buiten in weer en wind. De fanatiekelingen voetballen of squashen ook met elkaar na werktijd."
 
Wat was je mooiste ervaring bij Frames?

"Met een collega die toen ook 24 was moest ik een keer naar Brazilië. In het vliegtuig keken we elkaar aan: 'We zijn gewoon representatives voor Frames, en wij met zijn tweeën gaan daar als broekies even vertellen wat Frames wil.'. Zoveel vertrouwen heeft Frames dus in ons. Dat was echt wel een heel gaaf moment."
 
Hoe zie jij je toekomst?

"Ik zie zeker nog genoeg mogelijkheden voor ontwikkeling, ook binnen Frames: sales ondersteuning uitbouwen of meer richting project management bijvoorbeeld. Persoonlijk denk ik dat ik toch dicht bij de techniek wil blijven. Het ontwerpen vind ik het mooiste wat er is. Daarom zie ik mezelf de komende tijd nog wel voor Frames werken."